© Rootsville.eu

Bikkel Blues #1
Giles Robson & Friends - Big Ritch & The Blacksmith Company
Zaal Thijssen Vlierden (NL) (22-09-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info bands: Gilis Robson - Big Ritch & The Blacksmith Company
info organisatie:
Bikkel Blues

© Rootsville 2024


Bijna zo goed als een jaar geleden viel het doek hier bij 'Keeping The Blues Alive' in Vlierden en zo was er meteen een zwart gat in wat we hier in België toch jaren als een blues gemeente kwamen te aanzien. Zoveel jaren waardoor we hier haast maandelijks een trip van 220km ondernamen om hier telkens weer een zondagnamiddag met blues (soms wat aigegeraait) te beleven, al dachten we toen soms ook van, geen vrouwelijke blues en/of blazers? voor de rest gin kloage. 'Gezellig' was meteen het woord dat we tijdens onze bezoeken alhier in de spotlights kwamen te zetten waardoor onze vriendenkring dan weer danig werd uitgebreid. De verantwoordelijken destijds waren de broers Theo en Martin Brouwers van 'KTBA', uiteraard gesteund door hun ankerpunten Ellen en Mia. Ze wisten zo ook meteen een vaste groep blues liefhebbers op de been te krijgen. Als extra attentie waren er toen ook de hapjes onder de pauze. Geen kuukskes hoor maar echte bitterballen :-)

Er bestaat een quote van 'The King Is Dead, Long Live The King' en zo besloten vier echte 'Bikkels' om 'de blues' hier in 'Zaal Thijssen' in 2024 weer leven in te blazen. Of ze hier in Noord-Brabant een 'Belleman' kennen is niet geweten maar ook zonder deed het nieuws al vlug de ronde in België, al komt dit werk dan weer op het conto van Leo Gabriels te staan, één van deze vier 'Bikkels' en gekend in heel België. Voor de andere drie plukten ze zo de ervaren Martin Brouwers weg uit de 'KTBA' clan. Ook Mies Sleegers wordt bij die musketiers gerekend en hij deed als 'PA-technicus' hier voorheen ook dienst bij 'KTBA'. Als 'D'Artagnan AKA de vierde musketier is er dan nog Johan Philipsen die ook bekend is van bij de radioshow 'Timeswitch' maar ook als vocaal uithangbord bij 'The Southern Blues Rock Band'. Dit gezegd zijnde...nu gewoon vort doen!

Het is Johan Philipsen die hier bij 'Bikkel Blues' als 'MC' de fakkel komt over te nemen en van hem komen we te weten dat ze voor deze eerste editie beroep doen op twee 'Blues Harpers' waardoor ze zo ook meteen dit instrument uit de blues in de kijker willen zetten, al verraad zijn T-shirt ook wel andere interesses. Als eerste band aan het werk is er 'Big Ritch & The Blacksmith Company'. Nadien krijgen we als hoofdact dan ook nog de briljante 'Giles Robson' die zich vandaag laat omringen door enkele vrienden.

'Big Ritch & The Blacksmith Company' kan je rekenen bij de lokale bands en meer bepaald uit 'De Peel', en ze brengen harmonica blues zoals ze dit deden in het vroegere Chicago. Richard van den Elzen AKA 'Big Ritch' op vocals en bluesharp laat zich omringen door Joost Janssen op keyboards. Verder krijgen we ook nog 'Mo Gomez' als excellente string bender en bestaat de ritmesectie uit rhythm juggler Johan van Lanen en Paul Kolenberg aan de upright bass. Openen doen ze alvast met het bemoedigende 'That's Right'.

Met nummers als 'Bad Lovin' en 'Blues With A Feeling' van Little Walter worden we volledig ondergedompeld in de early blues. Op verzoek van Leo Gabriels brengen 'Big Ritch' en volgelingen vervolgens ook eentje van James Harman en zo moeten we met 'Darlin', uit alweer 1993, toch even terugdenken aan de mooie blues momenten van deze in 2021 overleden harmonica player. Ere wie ere toe komt. Voor de liefhebbers onder ons is dit nummer terug te vinden op het dat jaar uitgebrachte album 'Two Sides To Every Story'.

Met 'Finger King' verdwalen we even in de footstompin' grooves à la Bo Diddley om terug op het juiste pad te komen met '2 Hearted Woman'. Even terug naar de era van 'Chess Records' dan met 'Neighbours' van 'Chester Arthur Burnett' AKA 'Howlin' Wolf' en zo belanden we dan even in 1967. Uiteraard mag en kan een slowbluesje niet vergeten worden en dat lossen 'Big Ritch & The Blacksmith Company' weer op met 'Telephone Blues'. Als logische opvolger van dit nummer krijgen we nog als afsluiter 'Try To Call You' en zo zit hun deel aan deze eerste 'Bikkel Blues' er dan al weer op.

Tijd voor de change-over maar ook voor een weerzien met Ellen Brouwers die even casual kwam binnenwippen. Eén van de herinneringen die bovenkwamen van bij onze eerste bezoekjes hier in 'Zaal Thijssen' was de uitnodiging van Theo en Martin om naar hier te emigreren maar het obstakel bleek toen, en is dit ook nu nog...het pinske en je kan toch niet een ganse avond woater drinken, da's veu de koei :-)

Next on the bill krijgen we 'Giles Robson & Friends' en deze maestro op de bluesharp hoeft al lang geen introductie meer. Deze harmonica virtuoos laat zich vandaag omringen door 'Friends' en dat zijn in de eerste plaats Steven van der Nat AKA Little Steve en beiden hebben met respectievelijk 'Seven Blues Classics' en Little Steve & The Big Beat met 'Circles' een pracht van een album uit. 'Giles Robson' zijn vrienden voor vandaag zijn zoals gezegd 'Little Steve' op gitaar, 'Jules van Brakel' AKA Lord Julius op bas en drummer en booking agent 'Pascal Delmas'.

Met de 'Giles Robson Shuffle' worden de debatten hier geopend en meteen hoor je dat dit een andere manier van het bespelen van de 'Mississippi Saxofoon' betreft. Met aan zijn zijde 'Little Steve' zagen we 'Giles Robson' nog recent op het 'Gevarenwinkel Festival' met toen als extra souldiva 'Robbin Kapsalis'. Stilletjes hadden we gehoopt dat Giles bruid in wording hier ook zou aanwezig zijn maar mis poes. Het moet zijn dat deze samenstelling van de band nog niet al te veel repetitie minuten achter de rug hadden want nummers als 'Sarah Lee' en 'Were You Been?' resulteerden mijns inziens in een wat langdradige jam.

wMet 'Fast Swing Boogie' konden we dan weer genieten van Giles meesterlijke skills op zijn instrumentje en met 'Nine Below Zero' kregen we zo ook één van de hoogstandjes van de iconische Sony Boy Williamson II. Nummers als 'Turnin and Burnin' en 'Tip On In pt.2' gingen er hier op deze 'Harp dag' van 'Bikkel Blues' gewillig in. En de blues trein denderde hier voort met een solo momentum van Lod Julius' op zijn 'Mike Lull' basgitaar en een doordringende versie van 'Give Me Back My Wig' en zo zitten we bij 'Hound Dog Taylor and The Houserockers' en diens debuutalbum uit 1971.

Met Junior Welss zijn 'Hoodoo Man Blues' en het explosieve 'Shake Rattle & Roll' kwam het einde van deze eerste editie van 'Bikkel Blues' in zicht...of toch niet? We hadden Richard van Bergen al opgemerkt in de menigte en zo zou er dan ook een hier naar gewoonte afsluitende jam er zitten aan te komen. Daarvoor gaan we passen want er rest ons nog een long way home van een 120km en ons mam zit op ons te wachten.

Genoteerd staat alvast de 2de editie van deze 'Bikkel Blues' met op de affiche niet minder dan twee Belgische topbands van diverse aard. 'David Ronaldo & The Dice' en 'Doghouse Sam & His Magnatones' zullen hier dan voor een opmerkelijk feestje gaan tekenen. En dit op 8 december. Be There! Wij van 'Rootsville' zullen er zeker ook zijn en wensen de mensen van 'Bikkel Blues' dan alle succes met hun genomen initiatief om blues en 'Live Music' hier in Vlierden te laten herleven. Cheers! Gullie ga nogal verschiete...

Bikkel Blues #1

Giles Robson

Big Ritch